Home
Home Over mij Contact
Foto van mij
Even voorstellen
Over mijn werk, opleidingen en persoonlijke interesses.

Een persoonlijk portfolio is natuurlijk niet compleet zonder mezelf eerst voor te stellen. Ik ben Anton van Opstal, ben 35 jaar oud en ik woon in Breda. In mijn vrije tijd ben ik vaak bezig met kleine creatieve of technische projectjes, meestal met behulp van de computer. Daarnaast gebruik ik de computer ook wel om te gamen en breng ik geregeld een bezoek aan een attractiepark, voornamelijk de Efteling. De afgelopen jaren heb ik reizen gemaakt door onder andere Egypte en China, en ben ik me meer gaan interesseren in natuur en (oude) culturen. Overige interesses liggen op het gebied van wetenschap en astronomie. De rondreis door China stond bijvoorbeeld deels in het teken van het zien van een totale zonsverduistering.

Na het behalen van mijn havodiploma op het Newman College in Breda, heb ik ervoor gekozen om een stapje terug te nemen en te kiezen voor een MBO-vervolgopleiding, op SintLucas in Boxtel. De reden daarvoor was dat ik het op dat moment belangrijker vond om het naar mijn zin te hebben en iets te doen wat ik echt leuk vond, dan een pad te volgen dat snel naar hoge salarissen en een uitgestippelde carrière leidt.

De vier studiejaren op SintLucas hebben me ervan overtuigd dat ik binnen het wereldje van grafisch ontwerp, vormgeving en de bijbehorende ontwikkeltechnieken prima op mijn plek zit. Mijn eerdere ambitie om softwareprogrammeur te worden, bleek beperkt tot het 'werkend en interactief maken' van mijn eigen creaties. In plaats van de harde, strikte en logische benaderingswijzen van programmeerproblemen, leerde ik vooral mijn eigen creativiteit verder te ontwikkelen.

Toch is programmeren in de vorm van 'dingen tot leven wekken' en 'werkend maken' altijd een belangrijke persoonlijke interesse gebleven. Na het behalen van mijn diploma op SintLucas ben ik dan ook door gaan studeren met als doel me verder te verdiepen in het technische aspect van het vakgebied. De mogelijkheid daartoe vond ik in de opleiding 'Communication & Multimedia Design' (CMD) op Avans Hogeschool in Breda. CMD bood namelijk de afstudeerrichting 'Creative Technology' (CT), die perfect op mijn gestelde doel aansloot.

In de eerste twee jaar op CMD kwam ik er echter achter dat er naast CT nog een andere, meer vernieuwende studierichting was die ik leuk vond en die ik uiteindelijk heb verkozen boven CT: 'Informatie & Interactie'. Kennis en vaardigheden uit mijn vooropleiding en zelfstudie op het gebied van techniek, lieten me realiseren dat een vernieuwende afstudeerrichting waarschijnlijk veel meer uitdaging te bieden had.

Mijn meest recente werk is voornamelijk ontwikkeld rond gebruikerservaring; presentatie van informatie op een zo duidelijk mogelijke manier. Informatieontwerp is nog een relatief onbekend begrip (mensen staan er niet bij stil dat informatie ontworpen wordt), en dat zorgt ervoor dat er in onze directe omgeving nog veel te verbeteren valt op dat gebied. Acht jaar vooropleiding en het aanvankelijk niet kunnen kiezen tussen creativiteit en techniek, heeft wat dat betreft tot gevolg gehad dat ik bekend ben geworden met veel aspecten van het vakgebied, waardoor ik een echte allrounder ben geworden.
Contact